om mig, autism och lite tecken på adhd.

Vad är autism?

Autism är en funktionsnedsättning som påverkar hjärnans sätt att hantera information. I vardagen märks funktionsnedsättningen framför allt på hur man samspelar och kommunicerar med andra människor. Man kan till exempel undvika ögonkontakt och ha svårt att kommunicera med kroppsspråk och gester. Man kan också ha upprepande och stela mönster i beteende, intressen och aktiviteter. Det är vanligt att man är överaktiv om man har autism, och man kan ha svårt att koncentrera sig mer än mycket korta stunder.Även om det inte syns att man har autism kan man ha stora svårigheter i vardagen. Det är viktigt att få diagnos så tidigt som möjligt så att man kan få det stöd man behöver. Även familj och omgivning kan behöva få kunskap om vad autism innebär.

Om man har autism kan man vilja göra saker på ett visst bestämt och upprepande sätt, man vill utföra så kallade ritualer. Att upprepa vissa saker om och om igen brukar kallas stereotypt beteende. Ritualer och stereotypa beteenden kan ta tid att bryta och de kan bli ett hinder för inlärning av färdigheter som man behöver för att utvecklas och fungera i vardagen. Men ritualer och stereotypt beteende kan också ha en lugnande inverkan.Många barn med autism upprepar vissa rörelser med kroppen, de kan till exempel vifta med händerna framför ögonen eller slå med händerna i saker. Det är också vanligt att barn med autism är intresserade av vissa föremål, de kan till exempel snurra på en leksaksbils hjul eller rada upp leksaker efter varandra om och om igen.

Människor runtomkring behöver lära sig

Det är bra om människor som finns i ens omgivning får information om autism och vad det innebär att leva med funktionsnedsättningen. Det gör att förståelsen ökar och man kan få ett bättre bemötande. Människor man möter regelbundet behöver förstå att man har ett speciellt sätt att tänka och uppfatta, och ett annorlunda sätt att relatera till andra människor

jag har några TEXTEN från ADHD också som kommer här:

Tre typiska symtom för adhd som kan förekomma var för sig eller i kombination är:

  • Uppmärksamhetsstörning. Personer med adhd har svårt för att lyssna till vad andra säger, uppfatta instruktioner i flera led och komma ihåg. De störs lätt av det som pågår runtomkring dem och kan ha svårt för uppgifter som kräver uthållighet, till exempel läsning eller enformiga arbetsmoment. Det händer ofta att de tappar bort saker som de behöver för att kunna utföra olika uppgifter eller delta i aktiviteter, till exempel läxböcker, pennor, nycklar eller mobiltelefon.
  • Överaktivitet. Den som har adhd har ofta svårt för att sitta stilla längre stunder och springer kanske omkring och klättrar på ett sätt som inte är lämpligt för situationen. Överaktiviteten brukar minska med åren. Som vuxen har man lärt sig att sitta kvar på sin plats men behöver kanske ändra sittställning ofta, vicka på fötterna eller fingra på något för att klara av det. Många vuxna med adhd känner sig rastlösa och otåliga när de inte får tillräckligt med stimulans. Samtidigt kan de ha svårt att klara vardaglig stress och flera arbetsuppgifter på en gång. Det är inte ovanligt att personer med adhd övergår från att vara överaktiva som barn till att bli passiva som vuxna. De kan då ha svårt att sätta i gång med och avsluta olika arbetsuppgifter eller sysslor.
  • Impulsivitet. Man handlar snabbt utan att tänka efter, har svårt att behärska sig och att klara motgångar. Känsloläget pendlar snabbt upp och ned.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0